Illustration

Πως να στηρίξουμε κάποιον που πενθεί

Το πένθος είναι μία βαθιά προσωπική διαδικασία. Ο άνθρωπος που πενθεί θέλει χρόνο να διαχειριστεί και να αποδεχθεί το γεγονός, που έχει βιώσει, είτε αυτό αφορά στην απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου, είτε σε κάποια ασθένεια.
Σε αυτό το διάστημα χρειάζεται στήριξη από το περιβάλλον του είτε το εκφράζει ανοιχτά είτε όχι. Δεν υπάρχει ένας καθολικός τρόπος στήριξης για όλες τις περιπτώσεις και όλους τους ανθρώπους, καθώς αυτό επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η προσωπικότητα του ατόμου και ο λόγος για τον οποίο βιώνει πένθος.
Συχνά οι άνθρωποι προσπαθούν να βοηθήσουν επιχειρώντας να πείσουν τους άλλους να μην σκέφτονται το γεγονός και να προχωρήσουν μπροστά. Άλλοι προσπαθούν να πείσουν τον άνθρωπο που πενθεί, ότι πρέπει να φανεί δυνατός. Δεν είναι λίγες φορές που ορισμένοι θυμώνουν με τον πενθούντα που επιμένει να μένει στο παρελθόν. Μα ο λόγος που επιστρέφει σε αυτό, δεν είναι άλλος από την ανάγκη του να διαχειριστεί τον πόνο και την θλίψη. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό να αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που σας δυσκολεύει στον πόνο του άλλου. Σας θυμίζει κάτι από το δικό σας παρελθόν, που δεν θέλετε να αναμοχλεύσετε; Δεν αντέχετε να βλέπετε κάποιον να λυγίζει και να γίνεται ευάλωτος;
Όποιος και αν είναι ο λόγος, σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να διαχωρίσετε τις δικές σας πεποιθήσεις και να εστιάσετε σε αυτό που πραγματικά χρειάζεται ο δικός σας άνθρωπος. Συνήθως, οι άνθρωποι που πενθούν χρειάζονται να μοιραστούν και να μιλήσουν για αυτό ή αυτόν που έχασαν. Χρειάζονται κάποιον να τους ακούσει χωρίς να τους κρίνει ή να τους επιβάλλει πως να νιώθουν ή τι να κάνουν.
Αν σας δυσκολεύει να συντροφεύσετε κάποιον που πενθεί στο θρήνο, μπορείτε να προσφέρετε πρακτική υποστήριξη βοηθώντας τον / την σε καθημερινές και πρακτικές καταστάσεις. Παραδείγματος χάριν, σε περιπτώσεις απώλειας κάποιου κοντινού ανθρώπου λόγω θανάτου, δεν είναι καθόλου αμελητέα η υποστήριξη σας και συνεισφορά σας σε διαδικαστικά θέματα, όπως είναι το να κάνετε babysitting για να μπορέσει να βγει μία βόλτα, εφόσον το επιθυμεί, να τον βοηθήσετε με τα ψώνια ή ακόμη και με πιο “άχαρες” για άλλους διαδικασίες όπως είναι τα διαδικαστικά της κηδείας, και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ακολουθούν.
Αυτό που έχει σημασία είναι η παρουσία σας, για να στηρίξετε τον άνθρωπο σας, να διαχειριστεί την απουσία.
Μυρτώ Φραγκάτου, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια