Ανακάλυψε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου
Πολύ συχνά προσπαθούμε να αλλάξουμε τις συμπεριφορές μας και τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να υπάρχουμε. Κάποιοι θέλουν να γίνουν πιο δυναμικοί, άλλοι να γίνουν πιο ήπιοι, άλλοι να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, και αυτός ο κατάλογος μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον. Πάντα κάτι θέλουμε να αλλάξουμε χωρίς όμως να εστιάζουμε στο πως είμαστε στο τώρα. Και υπάρχει κάτι μαγικό στην διαδικασία της αλλαγής, που συχνά δεν συνειδητοποιούμε. Χρειάζεται πρώτα να δούμε που στεκόμαστε και να αποδεχτούμε τον εαυτό μας ως είναι, για να αρχίσουμε να εξερευνούμε νέες πρακτικές.
Αρχικά είναι σημαντικό να ορίσουμε τα χαρακτηριστικά, τα οποία προσδίδουμε στον εαυτό μας. Ο καθένας μας δίνει σε κάθε λέξη το νόημα που σχετίζεται με την δική του ιστορία και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Και μόνο ο ορισμός μιας λέξης μάς δίνει αμέσως στοιχεία για το τι συμβαίνει ή δεν συμβαίνει στο τώρα.
Ο ορισμός αυτός συχνά είναι επιφορτισμένος με ερμηνείες από την ιστορία μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που κουβαλάμε ταμπέλες από το παρελθόν, που δεν μας επιτρέπουν να εξερευνήσουμε όλες μας τις δυνατότητες. Αν κάποιος φέρει την ταμπέλα του “ευγενικού”, πιθανόν να θεωρεί ότι το να εκφράσει την αντίθεση ή το θυμό του, τον κάνει να φαίνεται αγενής. Αυτό πιθανόν να τον δυσκολεύει να διεκδικήσει και έτσι θέλει να γίνει πιο δυναμικός, μα η ταμπέλα της ευγένειας δεν του το επιτρέπει.
Για να γίνει αυτό είναι καλό αρχικά να διερευνήσει τι σημαίνουν για τον ίδιο αυτές οι έννοιες αναζητώντας παράλληλα και συνώνυμα τους. Αν η ευγένεια σημαίνει για εκείνον να μην αντιμιλά, πολύ πιθανόν να δυσκολεύεται να εκφράσει την διαφωνία του, οπότε και να διεκδικήσει. Το να εκφράσει όμως κανείς την διαφωνία του δεν τον καθιστά απαραίτητα αγενή.
Από την άλλη και ο όρος δυναμισμός δεν έχει το ίδιο νόημα για όλους τους ανθρώπους. Για κάποιον μπορεί να σημαίνει να μάθει να λέει όχι, ενώ για κάποιον άλλο σημαίνει να έχει επιρροή στους άλλους. Στο παράδειγμα εκείνου που θέλει να μάθει να λέει όχι, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι δυσκολεύεται στο τώρα να θέσει τα όρια του, ενώ στο δεύτερο παράδειγμα αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν μπορεί να επηρεάσει τους άλλους ή να υποστηρίξει την θέση του.
Προτού λοιπόν στοχεύσεις να γίνεις κάποιος άλλος, θυμήσου ότι οι ιδιότητες υπάρχουν ήδη στο δυναμικό σου αρκεί να τις αναζητήσεις. Η αναζήτηση μπορεί να ξεκινήσει με δύο απλές ερωτήσεις όπως παραδείγματος χάριν “τι σημαίνει για μένα να είμαι ευγενικός” καθώς και το “τι σημαίνει για μένα να είμαι αγενής”. Απαντώντας αυτές τις ερωτήσεις θα έρθεις σταδιακά σε επαφή με τις πεποιθήσεις σου. Οι πεποιθήσεις μας συχνά στηρίζονται σε αυτά που έχουμε ακούσει στο παρελθόν και τα έχουμε ενδοβάλει ως την απόλυτη αλήθεια. Πολλές όμως από αυτές τις πεποιθήσεις δεν μας ταιριάζουν πλέον στο σήμερα, με αποτέλεσμα να μας δημιουργούν δυσκολίες.
Βλέποντας ποια είναι η δυσκολία που μας οδηγεί στην επιθυμία να αλλάξουμε έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία της αλλαγής. Στην ουσία δεν γινόμαστε κάποιοι άλλοι, απλά εξερευνούμε δυνατότητες που υπάρχουν ήδη μέσα μας.
Μυρτώ Φραγκάτου, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια