Illustration

Η αναζήτηση της ελευθερίας

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πραγματικά ελευθερία, επειδή η ελευθερία προϋποθέτει ανάληψη ευθύνης, και οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν την ανάληψη ευθύνης. S. Freud
Ελευθερία, περιζήτητη μα και άπιαστη μοιάζει. Ένας αέναος κύκλος αναζήτησης. Μόλις νομίζεις ότι πλησιάζεις, απομακρύνεται ξανά. Και αναρωτιέμαι. Ξέρεις ποια είναι αυτή η ελευθερία που ποθείς διακαώς; Πως μπορείς να βρεις κάτι που δεν ξέρεις καν πως μοιάζει; Και τρέχεις μακριά από συμβάσεις και συμβιβασμούς για να νιώσεις ελεύθερος, μα πάντα κάτι λείπει.
Και τότε θυμάμαι τα λόγια μίας πεφωτισμένης δασκάλας μου, από εκείνες που νιώθεις ευλογία που διασταυρώθηκαν οι δρόμοι σας διαδραματίζοντας το ρόλο της πυξίδας στην έρημο.
Η ετυμολογία της λέξης ελευθερίας έλεγε προέρχεται από δύο συνθετικά: ἐλεύθω= ἐρχομαι, πορεύομαι & ἐρῶ= αγαπώ -> ἔρωςΣημαίνει με λίγα λόγια να πηγαίνεις προς τα εκεί που αγαπάς. Και σκέφτομαι πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η επίγνωση, ώστε να ξέρεις τι είναι αυτό που αγαπάς, τι είναι αυτό που χρειάζεσαι την κάθε στιγμή και να βαδίζεις προς τα εκεί.
Γιατί η αναζήτηση της ελευθερίας, όπως την βιώνουν αρκετοί άνθρωποι, είναι η απομάκρυνση από συνθήκες καταπιεστικές, χωρίς όμως να έχουν πρώτα εστιάσει όχι μόνο από πού θέλουν να φύγουν μα και προς τα πού θέλουν να πάνε.
Άνθρωποι εγκαταλείπουν μία σχέση ή μια δουλειά για να νιώσουν αυτό το αίσθημα ελευθερίας μα καταλήγουν στο τέλος σε αντίστοιχες καταστάσεις και απογοητεύονται διπλά.
Γιατί το δύσκολο μα και λυτρωτικό μαζί δεν είναι το να φεύγεις αλλά το να βαδίζεις προς μία κατεύθυνση που έχεις επιλέξει. Και αν γνωρίζεις τι επιλέγεις είσαι ελεύθερος κάθε στιγμή να πάρεις τον δρόμο που χρειάζεσαι.
Μα η επιλογή εμπεριέχει διλήμματα και ευθύνη. Η κάθε επιλογή σε ένα δίλημμα έχει ένα όφελος και ένα κόστος. Και αυτός που καλείται να επιλέξει και να καρπωθεί τα οφέλη επιφορτισμένος και με το αντίστοιχο κόστος είσαι εσύ. Αρκεί να είσαι έτοιμος να διαλέξεις την διαδρομή που σου ταιριάζει.
Μυρτώ Φραγκάτου, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια