Illustration

Η αξία της αποδοχής για τα παιδιά

Αποδέξου τον εαυτό σου και άσε τους άλλους να κάνουν το ίδιο (K. Rogers)
Ο παιδικός εγωκεντρισμός, για τον οποίο είχε μιλήσει ο Piaget, έχει ως αποτέλεσμα ένα παιδί κάτω των 7 - 8 ετών να μην μπορεί να υιοθετήσει την άποψη ενός άλλου χωρίς να χάσει την δική του, ενώ αυτή η ικανότητα χτίζεται σταδιακά. Όσο το παιδί δεν μπορεί να κρατήσει και την δική του άποψη, είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στις απόψεις και τις πεποιθήσεις των άλλων για εκείνο. Πολύ εύκολα θα αφομοιώσει και θα πιστέψει ότι είναι "άγαρμπο" ή "χαζό" από μία φορά που θα το ακούσει από τον πατέρα ή την μητέρα προχωρώντας μάλιστα σε αντίστοιχες συμπεριφορές ενισχύοντας αυτή την πεποίθηση. Φανταστείτε πόσο κόπο θα χρειαστεί έπειτα για να αντισταθμιστεί αυτή η αυστηρή αξιολόγηση από τους σημαντικούς άλλους, τους γονείς.
Για τα παιδιά λοιπόν που δεν είναι η ψυχή του πάρτι, που μένουν περισσότερο στην σκιά. Για τα παιδιά που είναι ζωηρά και ξέρουν πιο καλά από οποιονδήποτε άλλον τι είναι η τιμωρία. Για τα παιδιά που ντρέπονται. Για τα παιδιά που φοβούνται. Για τα παιδιά που τα «κάνουν όλα τέλεια». Για τα παιδιά που δυσκολεύονται στα μαθήματα. Υπάρχουν ευχάριστα νέα για όλα τα παιδιά.
Δεν χρειάζεται να αλλάξουν, αρκεί εμείς οι γονείς να τα αποδεχτούμε ως είναι. Να τα αποδεχτούμε όπως είναι, με τους φόβους και τη ντροπή τους, με τις ανασφάλειες τους, με τον θυμό τους, με την ζήλια τους, με τα καλά και τα άσχημα. Έτσι θα μεγαλώσουμε ευτυχισμένα παιδιά. Γιατί από εμάς δεν ζητούν την κριτική. Θέλουν την αγάπη μας, την αποδοχή μας. Χρειάζονται να τους θέτουμε όρια στην συμπεριφορά και όχι στην ύπαρξη τους.
Να αποδεχτούμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις φέρονται όμορφα και σε άλλες όχι, κάποιες φορές θέλουν να παίξουν με τους φίλους τους και άλλες προτιμούν να μείνουν μόνα τους. Να τα καθοδηγήσουμε ως προς τις συμπεριφορές που θα τα βοηθήσουν στο μέλλον, να τους θέσουμε τα όρια, από τα οποία θα λάβουν ασφάλεια για να αναπτυχθούν. Χωρίς να έχουμε ως βασικό στόχο να τα αλλάξουμε. Όσο θέλουμε να τα αλλάξουμε, τόσο δεν τα αποδεχόμαστε. Και όσο δεν τα αποδεχόμαστε, θα τα πληγώνουμε.
Μυρτώ Φραγκάτου, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια