Illustration

Ανία: μήτηρ πάσης δημιουργίας

Όταν τα παιδιά λένε ότι βαριούνται αρκετοί γονείς βιάζονται να τους βρουν δραστηριότητες για να τα βοηθήσουν. “Μήπως ένα καινούριο παιχνίδι, μία νέα αθλητική δραστηριότητα καταπολεμήσει την βαρεμάρα;” αναρωτιούνται.
Μα το αίσθημα ανίας δεν είναι ένα κενό που πρέπει να γεμίσουμε. Αν ένας νέος άνθρωπος μάθει πως κάθε στιγμή που θα νιώθει έτσι, θα πρέπει να κάνει κάτι, ώστε να γεμίσει τον χρόνο του, δεν θα μάθει ποτέ να αξιοποιεί τις παύσεις στην ζωή του.
Στη σημερινή εποχή τα παιδιά έρχονται σε επαφή με ένα τεράστιο εύρος ερεθισμάτων χάριν στην τεχνολογία με αποτέλεσμα αρκετά παιδιά να χρησιμοποιούν πια σπάνια την φαντασία τους περνώντας πολλές ώρες μπροστά σε μία οθόνη. Η πληθώρα παιχνιδιών συχνά οδηγεί στο να περιμένουν πάντα κάτι νέο για να κινητοποιηθεί το ενδιαφέρον τους, ενώ η απομάκρυνση από τα βιβλία τους στερεί την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με νέους κόσμους με την δύναμη της φαντασίας τους.
Αν κάθε φορά που ένα παιδί βαριέται οι γονείς του προσφέρουν μία έτοιμη λύση, χάνει την ευκαιρία να αναπτύξει την δημιουργικότητά του.
Αντί για αυτό μπορούμε απλά να τους επιτρέψουμε να μείνουν λίγο με αυτή την αίσθηση και να δουν που θα τα οδηγήσει. Ας επιτρέψουμε λοιπόν στα παιδιά να βαρεθούν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μας εντυπωσιάσουν με την εφευρετικότητά τους.
Μυρτώ Φραγκάτου, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια