Illustration

Η δύναμη μέσα σου

Τα μικρά παιδιά δίνουν καθημερινές μάχες για να καταφέρουν αυτά που εμείς θεωρούμε αυτονόητα. Σκεφτείτε πόσες αποτυχημένες απόπειρες χρειάζεται να κάνει ένα μωρό μέχρι να καταφέρει σταθεί στα πόδια του και πόσες ακόμη για να μπορέσει να βαδίσει χωρίς υποστήριξη.
Ένα μικρό παιδί καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να διαβάσει τους υπότιτλους σε μία ταινία. Η τροφοδότηση που θα λάβει από το περιβάλλον του στην πρώιμη αυτή προσπάθειά του να αυτονομηθεί, θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη που θα έχει στις ικανότητές του. Ένα παιδί που προσπαθεί να σερβίρει νερό και ο γονέας θα το εμποδίσει λέγοντας του ότι θα το χύσει, θα πιστέψει ότι δεν είναι ικανό. Ένα παιδί, του οποίου ο γονιός από βιασύνη ή υπερπροστατευτικότητα θα επιλέξει να το ντύνει, αντί να του επιτρέπει να ντυθεί μόνο του, θα νιώσει ότι δεν είναι ικανό να αυτοσυντηρηθει, οπότε θα χάσει την εμπιστοσύνη του και για άλλες μελλοντικές προσπάθειες.
Μεγαλώνοντας αυτό το παιδί θα ξεχάσει πόσο έχει κοπιάσει για δεξιότητες, τις οποίες θα θεωρεί πια δεδομένες, και μαζί με αυτό ξεχνά και την δύναμη που υπάρχει μέσα του. Οι φωνές εκείνων που του έλεγαν εμφανώς ή μέσα από τις πράξεις τους ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει, είναι ακόμη εκεί στο φόντο και επηρεάζουν τις μελλοντικές του κινήσεις.
Αυτό το παιδί, που δεν έχει λάβει επιβράβευση και αποδοχή, υπάρχει ακόμη μέσα σου επηρεάζοντας το παρόν και το μέλλον σου. Στις πρώτες σου εξετάσεις, στην πρώτη σου συνέντευξη για δουλειά είναι εκεί να σου ψιθυρίζει ότι δεν αξίζεις και δεν θα τα καταφέρεις. Επιλέγει τους φίλους και τους συντρόφους εκείνους, που θα του φερθούν με τον ίδιο τρόπο. Αυτό το παιδί δεν σε αφήνει να μεγαλώσεις. Είναι εκεί ζητώντας την αποδοχή των άλλοτε σημαντικών άλλων, για να μπορέσει να προχωρήσει.
Σε αυτό το παιδί οφείλεις να στραφείς και να παραδεχτείς πόσο καλά τα κατάφερε παρά την έλλειψη στήριξης από το περιβάλλον του. Αυτό το παιδί ζητά πια την δική σου αποδοχή, την δική σου πίστη στις ικανότητές του.
Για κάθε τι που σου φαίνεται ακατόρθωτο, είναι σημαντικό να φέρνεις στο νου σου καταστάσεις από το παρελθόν, όπου εν τέλει τα κατάφερες, ακόμη και όταν κανείς - ούτε καν εσύ ο ίδιος - δεν πίστευες ότι μπορείς. Μπορείς, αρκεί να κοιτάξεις και να βρεις την δύναμη που κρύβεις μέσα σου.
Μυρτώ Φραγκάτου, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια