Illustration

Η φυγή δεν είναι διέξοδος

“Σωπάς και απορείς γιατί δεν ακούγεσαι. Ανέχεσαι χωρίς να εκφράζεις την άποψη σου και απορείς γιατί δεν σέβονται. Σκύβεις το κεφάλι και θυμώνεις που δεν σε υπολογίζουν”.
Ξέρω δεν αντέχεις άλλο. Ίσως νιώθεις παγιδευμένος. Η μόνη σου επιλογή φαντάζει η φυγή μα και αυτή σου δημιουργεί αγωνία και φόβο. Δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις στην συνέχεια, οπότε μένεις να ελπίζεις να αλλάξει το περιβάλλον γύρω σου με έναν μαγικό τρόπο. Το περιβάλλον όμως δεν είναι ανεξάρτητο από εσένα. Με τον ίδιο τρόπο που σε επηρεάζει, έτσι και μπορεί να επηρεαστεί από εσένα μέσω της δικής σου συμπεριφοράς. Αρκεί να ψάξεις μέσα σου τους τρόπους, που νομίζεις ότι δεν έχεις, και το περιβάλλον θα αρχίσει να αλλάζει.
Τα αδιέξοδα συχνά τα δημιουργούμε μόνοι μας σκιάζοντας τις διαθέσιμες επιλογές και εναλλακτικές μας. Η ζωή βρίθει επιλογών, αρκεί να μάθεις να αφήνεις. Αφήνω δεν σημαίνει φεύγω, εγκαταλείπω ή αποτυγχάνω. Σημαίνει επιλέγω να πάρω κάποιον άλλο δρόμο αφήνοντας πίσω μου παγιωμένες συμπεριφορές, που δεν με οδηγούν πουθενά.
Τα αδιέξοδα χτίζονται όσο μένεις και ανέχεσαι έχοντας κατά νου ότι η μόνη σου επιλογή είναι να φύγεις. Η φυγή όμως ενέχει τον κίνδυνο να βρεθείς ξανά σε αντίστοιχη συνθήκη στο μέλλον χωρίς να έχεις δοκιμάσει νέους τρόπους διαχείρισης αντίστοιχων καταστάσεων. Οι εναλλακτικές γεννώνται ακριβώς την στιγμή που αποφασίζεις να μείνεις δοκιμάζοντας να επηρεάσεις το περιβάλλον με νέους τρόπους. Για να ξεκινήσει ο δρόμος προς την αλλαγή χρειάζεται πρώτα να εστιάσεις σε αυτό που δεν αντέχεις και να σκεφτείς τι έχεις κάνει ως τώρα για αυτό, αλλά και τι θα μπορούσες να είχες κάνει διαφορετικά. Τότε θα ξεπροβάλλουν διάφορα εμπόδια και φόβοι που υποστηρίζουν την παλιά σου συμπεριφορά. Η φυγή θα μοιάζει η μόνη λύση, μα ακόμη και αυτή θα σε φοβίζει.
Για να είσαι έτοιμος να φύγεις από κάπου χωρίς φόβο, χρειάζεται πρώτα να βρεις την δύναμη μέσα σου για να δράσεις απέναντι σε αυτό που σε ενοχλεί. Αν και έχουμε χρωματίσει αρνητικά αυτή την λέξη, “αντιδρώ” σημαίνει τοποθετούμαι απέναντι σε μία στάση και συμπεριφορά μέσω της δεξιότητας της έκφρασης. Όταν λοιπόν μάθεις να αντιδράς, τότε μόνο θα είσαι πραγματικά έτοιμος να φύγεις αφήνοντας πίσω σου καταστάσεις, που δεν σου ταιριάζουν.
Μυρτώ Φραγκάτου, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια