Illustration

Πώς η οριοθέτηση μειώνει τις δυσκολίες της τηλεργασίας

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πλέον βρεθεί σε μία νέα εργασιακή πραγματικότητα, εκείνη της εργασίας από το σπίτι, η οποία έχει αρκετές διαφορές από την πραγματικότητα του γραφείου. Αρκετοί άνθρωποι ξαφνιάστηκαν από το γεγονός ότι η εργασία από το σπίτι μπορεί να είναι πολύ πιο εξουθενωτική, από όσο φαντάζονταν.
H αίσθηση του χώρου πλέον δεν έχει φυσικά όρια. Αυτό που άλλοτε ταλαιπωρούσε ως την άφιξη στο γραφείο, όπως η κίνηση στους δρόμους, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τώρα αποκτά νέα υπόσταση. Ήταν μία τελετουργία που επέτρεπε να προετοιμαστεί κανείς για την μετάβαση από τον χώρο της προσωπικής του ζωής στον χώρο της επαγγελματικής του ζωής. Αυτή η διαδικασία σου επέτρεπε να απομακρυνθείς φυσικά, καθώς και να αποσυνδεθείς ψυχικά από τον χώρο, στον οποίο δεν βρισκόσουν πλέον. Σου δινόταν ένας χρόνος προετοιμασίας και απόσυρσης.
Και αν πάλευες τότε να αποκτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ των δύο αυτών χώρων, να βρεις ένα όριο και να βάλεις σε παρένθεση τον έναν χώρο όταν ήσουν στον άλλο, τώρα καλείσαι να βρεις αυτή την ισορροπία σε δύο χώρους που χωροταξικά έχουν συγχωνευθεί. Η ισορροπία αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσω της οριοθέτησης.
Όσο εργαζόσουν εκτός σπιτιού είχες να διαχειριστείς συνθήκες διάσπασης της προσοχής, που σου ήταν πλέον γνώριμες, όπως κάποιος συνάδελφος που θα σου τηλεφωνούσε ή θα περνούσε από το γραφείο σου, όσο εσύ ετοιμαζόσουν να ολοκληρώσεις κάτι επείγον. Μέσα από την εμπειρία είχες βρει έναν τρόπο να οριοθετήσεις τον χρόνο σου θέτοντας προτεραιότητες.
Χώρος
Ακόμη και αν η εργασία από το σπίτι ακούγεται κάτι απλό, χρειάζεται κατάλληλη προετοιμασία, ώστε να επιτευχθεί η ισορροπία. Αρχικά, είναι σημαντικό να οριοθετήσεις τον χώρο εργασίας σου. Είτε αποφασίσεις να εργαστείς σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο μέσα στο σπίτι είτε στην γωνιά ενός τραπεζιού σε έναν κοινόχρηστο χώρο, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να δημιουργήσεις αυτό τον χώρο με τρόπο που να σε εμπνέει για να συγκεντρωθείς.
Ιδιωτικότητα
Οι συνθήκες, που μπορεί πλέον να διασπάσουν την προσοχή σου, είναι ποικίλες και δεν περιορίζονται σε εργασιακά θέματα, όπως παραδείγματος χάριν ένα κουδούνι ή ένα τηλέφωνο που υπό άλλες συνθήκες δεν θα βρισκόσουν εκεί για να το ακούσεις, καθώς και η παρουσία άλλων στον χώρο, που δεν αποτελούν μέρος της εργασιακής σου ζωής.  Αν δε το σπίτι κατοικείται από περισσότερους του ενός, είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζουν όλοι πώς δεν επιτρέπεται να αποσπούν την προσοχή σου παρά μόνο αν πρόκειται για κάτι σημαντικό, όσο βρίσκεσαι στο χώρο εργασίας, που έχεις πλέον διαμορφώσει. Η αίσθηση σεβασμού προς τον χώρο σου και τα σαφή όρια θα μειώσουν τυχόν εντάσεις και περισπασμούς έχοντας την δυνατότητα να περάσεις μαζί τους κάποιο διάλειμμά σου.
Χρόνος
Η μη απαίτηση μετακίνησης για να ξεκινήσεις το ωράριο σου μπορεί να έχει πολλά οφέλη, ενώ δεν είναι λίγες οι ιστορίες που έχουμε ακούσει για διάφορους τρόπους αμφίεσης, εφόσον πλέον οι συναντήσεις είναι ψηφιακές. Ωστόσο, το να συνεχίζεις να επιλέγεις επαγγελματική αμφίεση κατά την ώρα εργασίας, ακόμη και αν δεν απαιτείται από τον ρόλο σου, είναι ένας τρόπος για να προετοιμάσεις τον εαυτό σου για την μετάβαση από την προσωπική στην επαγγελματική ζωή ενισχύοντας την συγκέντρωσή σου, αλλά και αντίστροφα κατά την λήξη του ωραρίου ενισχύοντας τις δυνατότητες για απόσυρση και ηρεμία.
Πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι εργάστηκαν ή εργάζονται ακόμη από απόσταση λόγω της πανδημίας, παρατήρησαν τη δυσκολία τους να αποσυνδεθούν από την εργασία τους, με αποτέλεσμα να εργάζονται περισσότερες ώρες. Ένας απλός τρόπος αντιμετώπισης αυτής της δυσκολίας είναι το να αποφύγεις να κάθεσαι στον χώρο, που έχεις ορίσει ως γραφείο, όταν πλέον έχεις ολοκληρώσει την εργασία σου, καθώς αυτό δυσκολεύει την όποια προσπάθεια σου για απόσυρση. Η απουσία συνθηκών μετάβασης από τη μία συνθήκη στην άλλη μπορεί να αντικατασταθεί από τελετουργίες, που θα σου δώσουν τον χρόνο, που χρειάζεσαι. Κλείνοντας τον υπολογιστή, βρίσκεσαι ξαφνικά σπίτι. Ακούγοντας το αγαπημένο σου τραγούδι ή ένας σύντομος περίπατος μετά την λήξη του ωραρίου, είναι κάποιοι από τους τρόπους για να δώσεις τον κατάλληλο χρόνο στον εαυτό σου, πριν περάσεις το αόρατο πλέον όριο μεταξύ εργασίας και σπιτιού.
Κοινωνικότητα
Τέλος, αυτό που επίσης λείπει από την εργασία από σπίτι είναι η επαγγελματική κοινωνική ζωή, που είχες στην διάθεση σου, ώστε να επικοινωνήσεις με άλλους ανθρώπους επιτρέποντας τον εαυτό σου να κάνεις ένα διάλειμμα. Το να επιλέξεις να προγραμματίσεις ένα διάλειμμα με τους συναδέλφους σου, όπου θα συζητήσετε θέματα που θα σας αποφορτίσουν, όπως πιθανόν κάνατε στο γραφείο, επαναφέρει το κοινωνικό στοιχείο στην εργασιακή σου ζωή.
Προσωπικός χρόνος
Διατήρησε ή ανακάλυψε εκ νέου αγαπημένες συνήθειες ως μια ευκαιρία για αυτοφροντίδα και αποφόρτιση. Αξιοποίησε τον χρόνο, που υπό άλλες συνθήκες θα αφιέρωνες σε μετακινήσεις για αυτά που κάποτε ανέβαλες ελλείψει χρόνου.
Μυρτώ Φραγκάτου, Ψυχολόγος MSc - Ψυχοθεραπεύτρια